Serigrafi baskı çok eski tarihlerden beri birçok farklı amaçla kullanılan bir baskı tekniğidir. Günümüzde de işletmeler tarafından hala sıklıkla kullanılan bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. İlgili teknik, çeşitli baskı yöntemleri ve uygun maliyeti ile öne çıkmaktadır.
Bu baskı sisteminde şablona bir ipek gerilir. İplik kareleri arasına ise mürekkep doldurulur. Bu mürekkepler yüzey üzerine transfer edilir. Sistem 1949 yılından beri kullanılmaktadır. Oldukça eski bir sistem olmasına rağmen hala sıklıkla tercih edilen bir tekniktir.
Kağıt, kumaş, ahşap, metal, plastik ve cam yüzeylerine baskı yapılabilir. Bu materyaller arasında en çok tercih edilen malzemeler kumaş ve kağıttır.
Serigrafi Baskı Tekniğinin Avantajları
Serigrafi baskı tekniği birçok yönden oldukça avantajlıdır. Sağladığı avantajları aşağıdan inceleyebilirsiniz:
- Hem tek kalıp hem de daha fazla kalıp üzerinde uygulanabilir.
- Çok sayıda boya çeşitliliğine sahiptir.
- Diğer baskı tekniklerine göre uygun maliyetlidir.
Serigrafi Baskı Tekniğinin Tarihsel Süreci
Serigrafi baskı tekniğini tarihsel süreçte incelediğimizde ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını kesin olarak söylemek zordur. Bunun nedeni keşfedilme, ilk defa kullanma ve geliştirme süreçleri sınırlarının birbirine karışmış olmasıdır.
Baskının geçmişinin insanlığın ilk çağlarına kadar uzandığı biliniyor. Havai ve Fuji adalarının ilk sakinlerinin bitki liflerinden yaptıkları örmelerin süslemeleri bu araştırmalara kanıt olarak gösterilmiştir.
Serigrafi Baskının Endüstrileşmesi
Serigrafi baskının endüstrileşmesine dair tarihi bulgulara 17. yüzyılda rastlanmıştır. Teknikle ilgili öncü çalışmaların İngiltere ve Amerika’da başladığı bilinmektedir.
İlk serigrafi şablon patenti 1907 yılında İngiltere’de Samuel Simon tarafından alınmıştır. Sanayi serigrafi patenti ise Amerikalı John Pılsworth tarafından alınmıştır.
Amerikalılar saatte 1500 adet baskı yapabilen baskı makinesi geliştirmişlerdir. Buna karşın makineler lüks olduğu için satış yapabilecek uygun bir pazar bulamamışlardır. Bu yüzden serigrafçılara deneme yapmak amacıyla kiralamak zorunda kalmışlardır.
Bu alanda ilk şirket 1918 yılında Edvard A. Owens tarafından Londra’da kurulmuştur.
Serigrafi Baskının Gelişimi
Türkiye’de ilk baskı makinesi 1941 yılında İngiltere’den ithal edilmiştir. Bu makine İstanbul-Tahtakale’de cam dekor ve bardak atölyelerinde kullanılmıştır. Türkiye’deki ilk baskı atölyesi ise 1957 Moran Reklam tarafından kurulmuştur.
İlk otomatik baskı makinesi 1989 yılında Akın Akgün tarafından İzmir’de imal edilmiştir.